Skip to content

Studiu de caz

STUDIU de CAZ

privind lucrarea de hidroizolatie a fundatiei vilei de vacanta SD

Pozitionarea geografica

- imobilul se afla la 5 km sud de municipiul Campulung, pe malul drept al raului Targului, la cca. 500m de albie, pe un teren denivelat, cu o inclinare de 15 grade.

Conditii geologice

- terenul de fundare este tipic pentru zona subcarpatica, coloana litologica de sub solul vegetal fiind alcatuita dintr-o secventa de argile nisipoase si nisipuri argiloase, asezate pe depozite neconsolidate de pietrisuri si bolovanisuri.

- nivelul freatic, in conditii normale, este situat la o adancime de 1,5m, insa poate avea scaderi de pana la 6-7m in conditii de seceta, si cresteri de pana la 0,5m sub nivelul solului ( sau chiar aflorat ) in conditii de ploi abundente ( fregvente in zona geografica amintita ).

- in fapt, fundatia vilei a fost amplasata pe virful limbii unei alunecari de teren, relativ recenta ( dpdv geologic ).Suprafata de alunecare, intersectand rocile permeabile din substrat, a facut ca apa freatica, in perioadele ploioase, sa migreze prin breccia de alunecare spre varful limbii, in zona fundatiei, unde a aflorat in santuri, la o adancime de 0,5-0,7m.

Situatia din teren

In vederea examinarii hidroizolatiei, am facut de-a lungul intregului perimetru al vilei un sant lat de 0,4m si adanc de 0,7-1,5m ( 0,1m sub talpa fundatiei ). Constatarile au fost urmatoarele:

- fundatia subterana a fost turnata in sant de pamant, fara a fi cofrata. Partea supraterana, cofrata, nu a fost turnata continuu, fapt ce contravine proiectului de executie.

- fundatia nu avea nici un fel de hidroizolatie, nici la partea superioara nici la cea subterana.

- s-au descoperit un numar de 7 izvoare in perimetrul vilei, cu debite de 0,1 – 0,2 l/sec .

- studiul geotehnic a anticipat acest ultim punct, a recomandat masurile corecte, dar nu a fost luat in considerare de executant.

Succesiunea lucrarilor

- am deschis santurile catre aval, pe o lungime de 10m.

- am spalat fundatia subterana, pe toata lungimea si adancimea acesteia, manual, cu peria de sarma si jet de apa sub presiune, pentru a elimina resturile de sol depuse in pori si crapaturi.

- am hidroizolat partea supraterana cu KOPROX in doua straturi, in dilutie de 0,8 si respectiv 0,9 l/kg.

- am hidroizolat partea subterana cu KOPROX in doua straturi, in dilutie de 0,7 si respective 0,8 l/kg.

- am asezat in patul drenului un filtru de 0,1m grosime din nisip 0 7 mm.

- am umplut drenul pe o grosime de 0,7 1,2 m cu pietris 17 30 mm.

- am acoperit drenul cu un filtru impotriva particulelor de sol antrenate de apa de ploaie, din nisip 0 7 mm.

- am acoperit si am nivelat solul.

Concluzii

- in urma lucrarilor facute, consideram ca acest dren nu se va putea colmata inainte de 50 ani.

- garantia pentru hidroizolatie este de 10 ani, dar anticipam ca va avea o durata de viata egala cu a drenului.

EXECUTANT

S.C.GAFFER S.R.L.

Administrator

Ing. geolog Viorel Radu

Punctul de roua sau cum apare condensul

Aici intervine „temperatura punctului de roua”
Punctul de roua descrie acea temperatura cand aerul cu o anumita temperatura initiala si o umiditate relativa nu mai este in stare sa absoarba o anumita cantitate de apa mai mare decat cea initiala.
Pentru aerul din camera la o temperatura de 20 grade C si umiditare de 50%, inseamna ca in aer este absorbit 50% din maximul posibil a cantitatii de apa.

Tehnologii

DryZone este un nou material revolutionar privind controlul raspandirii umezelii in pereti si ziduri. Se injecteaza.
UltraCure este aceiasi substanta ca si DryZone , dar fabricata de producatorul initial si la alte capacitati.
DER POR este un adaos care se foloseste la prepararea tencuielii si care scoate apa din pereti in 3-4 zile in loc de 1-2 ani prin uscare naturala..
MEMBRANE lichide poliuretanice. Transparente sau colorate.Pânã de curând se considera cã hidroizolarea eficientã este obţinutã doar prin aplicarea de straturi multiple de soluţii speciale pentru protecţia împotriva apei. Pe piaţã au apãrut, însã, membranele poliuretanice lichide transparente, aplicabile mult mai uşor şi cu un grad sporit de protecţie.
HIDROQUARTZ. Hidroizolaţia este un element important pentru confortul dumneavoastră, iar pe piaţă apar tot felul de soluţii inovatoare. Noi vă prezentăm un produs care asigură în acelaşi timp
hidroizolaţie şi suport cu rezistenţă la trafic intens.
PENETRON este o substanta cu multiple prezentari deci si utilizari care se foloseste la etansarea betoanelor. Se injecteaza.